愛到爆錶!

 3108
 25

磨包、起頭、飄移、stunt、wheelie、burn out!
聽到呢啲字眼,身為電單車愛好者既你係咪即刻豎起耳仔兼熱血沸騰呢?
但你有幾熱愛幾想學呢啲技巧呢?

Photo by:Playful

處暑過後,秋老虎來襲。 
天天35、36度的高溫+偶爾來場驟雨,令我想起7月最酷熱的那段日子。
在如此酷熱天氣下,在有瓦遮頭的地方都熱到暈暈地,何況要穿戴頭盔+全套護具、在熱氣蒸騰的石屎地上一圈又一圈地練習 - 上有太陽無情炙烤、下有電單車引擎熱辣辣乾煎大腿? 
個人感覺要有超人意志至可以堅持到,十分敬佩。

愛到爆錶!
愛到爆錶!
愛到爆錶!

得知在街頭無私傳授電單車特技已有數年之久的Jim開設了新場地,見面第一個問題就問佢:既然在街頭就可以玩,點解要花錢租個場?Jim不假思索地回答:因為想大家有個安全的場地來學來玩!在街頭玩始終有一定危險同太多干擾,所以本身有急救員證書的Jim,聯同各有專業背景的幾位拍檔,組成了852 Moto Sport Club,地點就設在已頗具盛名的壹廠旁邊。場內不單有練習/表演場地,仲有無敵觀景台、有VIP房可以唱K打麻雀、後院仲有可以BBQ的場地,聽講將來增設其他玩樂設施,務求令大家帶埋屋企人都可各適其所盡興而歸。

愛到爆錶!
愛到爆錶!
愛到爆錶!

最想問Jim的問題係:點解可以咁熱衷於電單車特技?就算中風住院期間都每日不停諗不停畫圖設計動作? 出院無耐就迫不及待跳上電單車當復健? 呢個問題其實唔需要Jim開口答,任何人只要同佢相處短時間已經可以體會到佢對電單車係熱愛到心無旁騖的程度。 聽佢親述中風過程都覺得一額汗:當時佢身在電單車上,突然覺得半邊身無法動彈,換著其他人應該已經驚慌倒地,佢係冷靜地盡力控制電單車穩定地減速至停低、至落車嗰刻才不支倒地然後被送往醫院。 事發至今只係半年左右時間,佢已經迅速恢復大半體力和技能。

拍攝當日有學員來上堂,Jim即時將所有注意力專注於學員身上,不時出聲提點,除左動作要領更提埋心理準備,如何能更快做到完美動作。 休息時間學員表示只要你有心學Jim一定傾囊傳授,但放心,佢雖然要求高但同時好有耐性,會不厭其煩地指導直到你自己都覺得滿意為止。

愛到爆錶!
愛到爆錶!
愛到爆錶!
愛到爆錶!

所以各位,依家你唔駛淨係用崇拜羨慕的眼神望住電視或者YT上的高手表演啦,你都有機會做到!
唔駛買stunt bike住,佢地有電單車可供租用,上完堂拍拍蘿柚就走得!哈哈~

電動車電池四步曲 (四)

 上一篇

Cagazine Episode 1

下一篇